Sıkça Sorulan Sorular

Baca temizleme nasıl yapılır?

Baca temizleme nasıl yapılır? Sabunla ya da naftalinle baca temizleme nasıl yapılır? gibi sorular, havaların soğumaya başladığı bu aylarda sıklıkla araştırılıyor. Son yıllarda kalorifer kullananların sayısı her ne kadar artsa da, soba kullananların sayısı da azımsanamayacak kadar fazla. Bu nedenle evde baca temizleme yöntemleri merak konusu oluyor.

Peki baca temizleme nasıl yapılır? Sabunla, naftalinle evde baca temizleme yollarını anlatıyoruz.

BACA TEMİZLEME NASIL YAPILIR?

Baca temizleme yöntemlerinden ilki karbonat. Yanan sobaya bir kaşık karbonat atın ve sobanın bütün kapaklarını kapatın. Bu sayede bacadaki kurumlar borudan ve bacadan dökülecektir.

Hava almayan sobanın patlama ihtimali üzerine bu işlemi yapmanız tehlikelidir.

NAFTALİNLE BACA TEMİZLEME

Baca temizleme yollarından biri de naftalinle baca temizlemedir. Bacayı temizlemek istiyorsanız ya da tıkalıysa naftalin yakabilirsiniz. 100 gram naftalini yakın ve bacadaki kurumlar aşağı dökülerek temizlensin. Bu işlem tehlikelidir ve dikkatli olmalısınız.

SABUNLA BACA TEMİZLEME

Boruların ve bacanın temizlenmesi için ayda bir kez kömürlerin iyice tutuştuğu anda bir kalıp sabunu sobaya atarsanız borular ve baca temizlenecektir.

SOBA NASIL YAKILIR?

Soba yakarken ilk dikkat edilmesi gereken husus içine konacak malzemenin düzgün ve sıralı konmasıdır. İçeride alt hava akımı alması için alt tarafına odun konarak üzerine de gazete, mukavva gibi ürünler konarak hızlı ateş almasına imkan tanınır. En alt kısımda çıra konarak ateşi hızlı yakabilirsiniz. Bir süre yandıktan sonra en üste kömür koyarak uzun süreli ısınma elde edebilirsiniz.

ODUN SOBASINI KENDİM KURABİLİR MİYİM?

Teknik olarak kurabilirsiniz. Soba kurulurken bakmanız gereken en önemli özellik bacanın durumu. Bacanın çapı en aşağı 13, mümkünse 15 veya 18 santimetre olmalı. Öncelikli olarak baca temizlenmiş olmalıdır. Bacanın açık olduğu-çekişi, küçük bir ayna ile ve kâğıt parçası yakılarak kontrol edilebilir. Soba oda içerisinde bacaya yakın bir yere devrilmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Soba boruları duvara en az 50 cm en fazla 1,5 metre uzaklıkta olmalı ve fazla dirsek ve borudan kaçınılarak (en fazla iki) bacaya bağlanmalıdır. Soba boruları ile dirsek ek yerleri ve baca girişi yanmaz alüminyum bantla bantlanarak sızdırmazlık artırılabilir. Soba borularının uç kısımları baca deliğine fazla sokulup baca tıkanmasına neden olunmamalıdır. Soba ile duvar arasına konulacak ısıyı yansıtan bir levha; odanızın daha da iyi ısınmasını sağlayacaktır.

SOBANIN BAĞLANDIĞI BACA NASIL OLMALI?

Sobanın bağlanacağı baca mümkünse bağımsız olmalı, başka dairelerle ortak kullanılmamalı. Yani aynı bacaya başka soba, şofben gibi cihazlar bağlanmamalı. Bina çatısının en yüksek noktasından en az 50-80 cm yukarıda ve 3 metre uzağında olmalı, en yakın binaya en az 6 metre uzaklıkta bulunmalı. Üzeri iyi sıvanmış olmalı, yarık ya da çatlak bulunmamalı; iç yüzeyi ise mümkün olduğunca pürüzsüz olmalı. Üzerine kar sularının, yağmur sularının ve kuşların girişini engellemek için başlık konulmalıdır. Yılda en az bir kez temizletilmeli.

SOBA NASIL TEMİZLENİR?

Sobayı temizlerken ilk önce baca boruları teker teker çıkarılır ve ardından baca temizlik borusu ile temizlenir. Sobanın içinin temizliği soba turbolu ise içi boşaltılıp ıslak bez ile silinebilir. Kovalı sobalarda temizlik ise ilk önce kova çıkarılır, boşaltılır ve temizlenir, daha sonra sobanın içi tel veya ıslak bez ile silinerek yapılabilir. Baca tıkanıklığında ise belediyelerin baca ekiplerine, itfaiyeye veya bu işi yapan özel şirketlere haber verip bu işi onlara yaptırtınız.

Odun sobası boruları nasıl temizlenir?

Soba kullanan kişiler ayda 1 kere soba borularını çıkartıp iç kısımlarını temizlemeli ve baca temizliği yapmalıdırlar. Soba borularını temizlerken uzun fırça ile boruların içerisini fırçalayıp odun ve kömür birikintilerini temizlemiş olursunuz.

Yağlı baca nasil temizlenir?

yağlı-baca-nasil-temizlenir

Yağlı kanal temizliği öncesinde temizlik yapılacak alan örtülerle kapatılarak muhafaza altına alınır. Davlumbaz ve kanal içindeki yağlar yağ çözücü kimyasal kullanılarak yumuşatılır ve spatula yardımı ile bacadan temizlenir. Çok kirli alanlar tellenerek yağ kalıntıları temizlenir.

Baca temizliği yapılmazsa ne olur?

Bacalar temizlenmediği ve yakıcılar doğru yere kurulmadığında eksik ve verimsiz yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca tıkanmasına neden olmaktadır. Baca gazının geri tepmesi ve karbonmonoksit gazının ortama yayılması, zehirlenmeyle sonuçlanmaktadır.

Baca temizliği kaç yılda bir yapılır?

MADDE 10- (1) Sıvı (mazot, fueloil) ve katı yakıt (odun, kömür v.s.) ile ısıtılan binaların kalorifer kazanlarının ve bacalarının yılda iki defa temizlenmesi zorunludur. (3) Doğalgaz ve LPG ile ısınan tüm binaların bacalarının kontrol, bakım ve temizliği yılda en az bir defa yapılır.

Soba bacası neden zift yapar?

Ziftli baca temizleme, genellikle katı yakıt olarak bilinen odun ve kömür gibi yakıtların kullanımı neticesinde bacalarda oluşan atık maddelerdir. Bu baca kanalları, katı yakıtın geride bıraktığı zift oluşumu nedeniyle 2 ayda bir olacak şekilde temizlenmek zorundadır.

Soba isi neyle cikar?

Elif Semiz Bağcıoğlu tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Soba isi lekelerini çıkarmak için, lekenin üzerine limon sıkıp tuz ekilir ve ovalanarak yıkanır.

Soba camı is olmaması için ne yapmalı?

Eğer şömine veya sobanızın camı yeterli hava almıyorsa cam islenebilir. Bu durumda yanma havası girişlerini açık bırakın. Camın yeterli havalandırılması, önler. Bu yüzden bu özelliğe sahip cam temizleme sistemli ürünleri almanızı öneririz.

Boruları ne temizler?

ZARARSIZ MADDELER İLE GİDER TEMİZLİĞİ Gider boruları temizliği için, birkaç yemek kaşığı kabartma tozu veya karbonat gidere dökülür, üzerine yarım bardak sirke veya soda akıtılarak tıkanıklığın açılması sağlanır (gideri kapatınız). Birkaç dakika sonnra sıcak su dökerek temizlemek yeterlii olacaktır.

Açıcı en fazla kaç dk durmalı?

Saçınıza sürdüğünüz ilk fırçadan itibaren açıcı saçınızda en fazla 35 ile 40 dakika kadar durmalıdır. 40 dakikayı geçirmeden saçınızı mutlaka yıkamanız gerekmektedir. Eğer açıcının saçta bekleme süresini geçirirseniz saçınız muhakkak zarar görecektir.

Maybe you are interested in:

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu